Gulltransporten» som begrep og en stor del av historia om den er godt kjent og dokumentert. Mange bøker og et utall artikler i aviser og tidsskrift er skrevet. Likevel er det grunn til å spørre om ikke noe mangler – eller er «underkommunisert.
«SVANEN» var en av fem fiskefartøy som frakta kasser med en del av Norges gullbeholdning fra Gjemnes til Titran på Frøya i dagene og nettene fra 30. april til 3. mai 1940. «Gulltransporten» som begrep og en stor del av historia om den er godt kjent og dokumentert. Mange bøker og et utall artikler i aviser og tidsskrift er skrevet. Likevel er det grunn til å spørre om ikke noe mangler – eller er «underkommunisert».
Fem båter fra Bud og Hustad kommuner deltok i gulltransporten. Arne Daniel Sunde sier: – Jeg forteller det jeg vet om «Svanen» fordi det er den historia jeg delvis har blitt kjent med. Det er ikke i mine tanker å framheve en båt framfor andre, men jeg vet ennå ikke mye om de andre som deltok. Familien min var eiere av «Svanen», og skipper Engvald Sunde var min oldefar. Derfor vil det her dreie seg mye om den båten. Jeg vil svært gjerne vite mer også om de andre båtene med mannskap, og oppfordrer alle som vet noe til å dele kunnskapen sin med oss andre.
På Ergan Bud Sogelag inviterte til møte på Bud Kystmuseum tirsdag 25. april. Tema var den rolle båter og mannskap fra Hustadvika spilte for at kassene med gull skulle komme videre nordover på reisa fra Oslo til Tromsø og videre til England og over Atlanterhavet. Arne Daniel Sunde var foredragsholder.
Salen på Ergan var fylt til siste sitteplass og vel så det denne kvelden. Gjennom ord og bilder fikk publikum i store trekk historia om gulltransporten med 25 lastebiler fra Oslo 9. april til Lillehammer, der alt ble låst inn i hvelvet i Norges Bank si avdeling. 18. april gikk transporten videre med tog, som etter mye dramatikk kom fram til Åndalsnes 20. april. Der ble ca. 8 tonn lasta om bord i HMS «Galatea» som gikk direkte til England.
Den største delen på 42 tonn (disse talla er ikke nødvendigvis eksakte) gikk videre med lastebiler til Molde, og ble der lasta inn i konfeksjonsfabrikken Superb sitt hvelv, som opprinnelig var bygd for å sikre spesielt verdifullt produksjonsutstyr. Kongen, kronprinsen og regjeringsmedlemmer med følge kom til Molde disse dagene i slutten av april 1940. Molde var Norges hovedstad i denne perioden. Byen ble lagt i ruiner etter massive angrep fra tyske fly.
Midt oppi alt dette ble 32 tonn lasta om bord i HMS «Glasgow» som også satte kursen mot Tromsø med kongen, kronprinsen og et stort følge. Rutebåten «Driva» ble rekvirert, fikk ombord 8 tonn og gikk om Hustadvika til Visnes i Eide. Der ble «Driva» utsatt for bombeangrep og satt på land...
Les hele artikkelen i Hustadvika Magasinet 02 2023
ØYSTEIN EIK [TEKST OG FOTO]