Snø og frost er det eneste som stopper strandrydderne langs Hustadvika.
Snø og frost er det eneste som stopper strandrydderne langs Hustadvika. Det hvite teppet vil skjule mye av avfallet, og kuldegradene knuger selv den minste taustump i jerngrepet sitt. Regn og vind er derimot ikke nok til å sette arbeidet på pause. Det virker tvert imot som om litt friskt, vestlandsk vær nærer de ivrige sjelene der de saumfarer kystlinja for marint avfall. Med kamera og niste slo vi følge med to kystrenovatører. Alle yrkesgrupper skal ha sin kode i offentlige registrer, og kystrenovatør er den offisielle yrkestittelen.
– Vi kaller oss strandryddere, sier Ronja Harneshaug Morstøl. Sammen med mor Rachel Morstøl og onkel Sindre Tverfjell eier og driver hun Hustadvika Adventure. Firmaet har base i Elnesvågen, og som navnet tilsier er det engasjert på forskjellige områder, men alle har mye til felles. Stikkord er natur, opplevelser, turisme – og mye plast på godt og vondt. Det hele bygger på bærekraftige opplevelser i norsk natur, primært havbasert. Når man ferdes langs kysten dag ut og dag inn, er det umulig ikke å legge merke til mengden marint avfall som ligger der. Skal man forsøke å hente noe positivt ut av det, må det være at det kan gi både nytt råstoff og arbeidsplasser.
PROFESJONELLE Både på Smøla og i Hustadvika foregår strandrydding i profesjonell regi. Dette utelukker heldigvis ikke den frivillige innsatsen. Arbeidet som legges ned av både lag, foreninger, og ildsjeler er uvurderlig. Områdene som ryddes under Rydd Norge-programmet fokuserer i stor grad på de mindre tilgjengelige stedene, der folk og fe ikke uten videre pleier å ferdes, og der avhendingen av avfallet kan være en utfordring i seg selv.
– Strandryddingen vi er engasjert i, er en del av det nasjonale Rydd Norge-programmet, forteller Ronja. Programmet ble etablert og ledes av Handelens Miljøfond. 40 prosent av ytre kyst og en del prioriterte vassdrag skal ryddes innen utgangen av 2023. Ronja forteller om prosessen som førte til at Hustadvika Adventure nå rydder området langs Hustadvika i den gitte perioden.
– Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal leverte tilbud for rydding av både Smøla og Hustadvika. Det høres kanskje enkelt ut, sier Ronja, mens vi kjører fra Elnesvågen utover mot Bergset. – Det var mye arbeid! Først skulle alle aktuelle områder kartlegges i detalj. Det skulle anslås mengde avfall, tidsbruk, og når på året det enkelte området skulle ryddes. Hensyn til flora og fauna står sterkt, og skulle veie tungt også i tilbudet. Det er viktig å få fjernet søppelet som ligger i naturen, samtidig som man må unngå negativ innvirkning på både dyreliv og truet vegetasjon.
OPPDRAG – Kort fortalt: Det ble en suksess. Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal fikk oppdraget, med oss i Hustadvika Adventure som utøvende ryddere i vår region. Da var det tid for å ordne med båt og nødvendig utstyr, og vi måtte ha lokale til sortering og oppbevaring av avfallet før videresending. Både UTV, hengerne og båten vår kommer fra Haukås ATV. Det er fint å kunne benytte seg av de lokale leverandørene. Samme blide og hjelpsomme gjengen som svarer, enten det er første eller tiende gang man ringer den dagen, sier Ronja og ler. Nå er vi inne i det tredje året. Programmet varer ut 2023. Til vår store glede ble det nylig offentliggjort at det blir et Rydd Norge 2-program. Hvilke områder som inkluderes og hvem som skal utføre arbeidet vet vi ikke, men det varmer inderlig å vite at ryddingen vil fortsette. Havet trenger det så sårt...
Les hele artikkelen i Hustadvika Magasinet 01 2023
ØYSTEIN EIK [TEKST OG FOTO]